Toimintakertomus 2006

I YLEISTÄ

Suomen Kameraseurojen Liitto on ollut näkyvästi esillä maailmalla. Liiton toiminnasta ovat vastanneet toiminnanjohtaja, sekä hallituksen jäsenet kukin omilla vastuualueillaan.

Kulunut vuosi oli Suomen Kameraseurojen Liiton 75. toimintavuosi.

II VARSINAINEN TOIMINTA

1. Koulutus ja kurssit

Liiton kursseista tiedotettiin pääsääntöisesti Kamera-lehdessä, liiton omilla kotisivuilla ja jäsenkirjeissä. Alueellinen kurssitoiminta jatkui eri puolilla Suomea.

Toimintakauden 2006 aikana järjestettiin seuraavat kurssit: Studiokuvauksen työpaja 6. – 7.1.

Harjoiteltiin kaksi päivää studiokuvausta kahdeksan kuvaajan voimin. Käytössä oli kaikkiaan neljä kuvauspaikkaa, malleina toimivat mallikurssin opiskelijat.

Kuvausmatka, Kreeta 15. – 22.4. Kreetan matkalla oli kaikkiaan 20 osallistujaa. Teemoina matkalla oli tälläkin kerralla valaisu henkilökuvauksen apuna, matkakuvaus yleensä ja kuvakertomusten perusteet.

Digitaalisen valokuvauksen peruskurssi, huhtikuussa 2006 Mikkelin kameraseura. Kouluttaja: Juha Jokinen

Kesäkurssi, yleiskurssi valokuvauksesta Voionmaan opistolla Ylöjärvellä 17.-22.7. Kurssilaisia 12 ja kouluttajia neljä, joista vastaava kouluttaja oli valokuvaaja ja kuvaamataidon opettaja Liisa Hanafi Eweiss.

Mustavalkokuvien sävytyskurssi Tampereella. Kouluttaja: Olli Jaakkola.

Digitaalisen valokuvauksen peruskurssi Lempäälässä. Mielikuvitus ry; helmikuussa. Kouluttajana Kari Kulma, osallistujia yhdeksän.

Henkilökuva miljöössä 9. – 11.6. Inkoon Västankvarnin entisissä maatalousoppilaitoksen tiloissa toteutettuun miljöökuvauskurssiin osallistui 20 kuvaajaa. Lisäksi mukana oli saman verran malleja ja viisi maskeeraajaa. Hyvien sääolosuhteiden suosiessa ulkokuvausta voitiin kuvata miltei vuorokauden ympäri, ja lopputuloksena oli laaja kokoelma useimpien osallistujien kannalta uudentyyppisiä kuvia.

Digikuvatyöpaja 31.7. – 6.8. Tikkurilassa järjestettyyn digityöpajaan osallistui 16 henkeä. Teemana oli mm. tapahtumakuvaus, jota harjoiteltiin Tavastian konsertissa ja viikonlopun Ankkarock-tapahtumassa. Seitsemän päivän työpajan ohjelmassa oli muutoin niin kuvauksen kuin kuvankäsittelynkin harjoittelua.

Nettifotomaraton 26. – 27.8. Verkkomaraton käytiin 20 osallistujan voimin. 16 tunnin aikana suoritettiin 12 tehtävän kokonaisuus siirtämällä aihekohtaiset kuvat määräajoin verkkoon. Maratoniin osallistui muutamia kameraseurojen aktiiveja, mutta myös aiemmin seuratoimintaan osallistumattomia.

HUOM: nuorisokurssit on lueteltu kohdassa II / 4.

2. Järjestötoiminta

Toimihenkilöt ovat avustaneet seuroja erilaisissa yhdistystoiminnan kysymyksissä. Finnfoton jäsenjärjestönä on oltu yhteydessä muihin valokuvausalan järjestöihin.

Kansainvälinen toiminta on ilmentynyt FIAP:n jäsentoimintana.

3. Näyttelytoiminta ja liiton arvonimet

Vuosinäyttelyn 2006 järjestivät yhteistyössä Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho, Saimaan kameraseura ry ja Kaakkois- Suomen valokuvakeskus ry. Raadissa vaikuttivat Markku Lötjönen (Saimaan kameraseura ry, SKsL:n edustaja), Vesa Laitinen (Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho), taidemaalari Anne Tompuri, valokuvaaja Vesa-Villa Saarinen ja lehtikuvaaja Mika Strandén.

Näyttely oli esillä Lappeenrannan maakuntakirjastossa 3.-30. maaliskuuta, Kotkan kirjastossa 6.-31. heinäkuuta, Kouvolan kirjastossa 14.-26. elokuuta ja Imatran kulttuurikeskuksessa 2.- 23. lokakuuta. Näyttelyssä liiton kunniakirjan saivat Bert Carpelan (Amatörfotografklubben i Helsingfors rf), Heimo Harju (Kameraseura ry), Jorma U. Heikkinen (Kameraseura ry), Heikki Mäntymaa (Kameraseura ry), Peter Eriksson (Amatörfotografklubben i Helsingfors rf), Timo J. Palomäki (Hämeenkyrön kameraseura ry), Robert Perander (Amatörfotografklubben i Helsingfors rf), Lassi Ritamäki (Karakamerat ry) ja Veikko Wallström (Kameraseura ry). Vuoden kuvaajaksi valittiin Bert Carpelan (Amatörfotografklubben i Helsingfors rf), vuoden nuoreksi kuvaajaksi Jan Viljanen (Kameraseura ry) ja näyttelyssä menestyneimmäksi kameraseuraksi Kara-kamerat ry.

Teemanäyttelyn järjesti Tampereen valokuvausseura ry. Näyttelyn teemana oli Vastakohtia ja se oli esillä Tampereen pääkirjasto Metsossa 7.-18. marraskuuta. Raatiin kuuluivat Olli Liinamaa (SKsL:n edustaja) sekä valokuvaajat Marja Pirilä ja Petri Nuutinen. Näyttelyssä liiton kunniakirjan saivat Reino Aholainen (Varkauden kameraseura ry), Juha Ahvenharju (Vihdin kameraseura ry), Heimo Harju (Kameraseura ry), Heikki Ilaskari (Vihdin kameraseura ry), Timo Lähtinen (Turun kamerat ry), Ilkka Niskanen (Iisalmen kameraseura ry), Lassi Puhtimäki (Forssan seudun kamerat ry), Jorma Räsänen (Jyväskylän kameraseura ry), Eero Venhola (Kameraseura ry) ja Veikko Wallström (Kameraseura ry). Näyttelyssä menestyneimmäksi kameraseuraksi valittiin Vihdin kameraseura ry.

Liiton hallitus valitsi ”Vuoden kameraseuraksi” Hämeenkyrön kameraseura ry:n. Arvonimi myönnettiin toimintavuonna toista kertaa hakemuspohjalta.

Markku Huhdalle myönnettiin arvonimi SKsLA*.

4. Nuorisotoiminta

Nuorisotoiminta on yksi liiton tärkeimmistä painopistealueista.

Vapaavalo ry järjesti toistamiseen mustavalkokuvien vedostuskurssin 17.-19.2. Lappeenrannassa. Kurssipaikkana toimi Saimaan kameraseuran pimiö ja vetäjänä Tommi Kähärä. Kurssi järjestettiin Liiton alueellisena kurssina ja sille osallistui viisi henkilöä.

Nuorten varsinainen päätapahtuma, eli 16 – 26-vuotiaille suunnattu nuorisokurssi järjestettiin seitsemättä kertaa yhteistyössä Joutsenon taidekesän sekä Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kanssa Joutsenon opistolla 29.7. – 4.8. Vetäjinä kurssilla toimivat Sami Tahko, Tatu Kosonen ja Marko Seppälä kokopäiväisesti ja lisäksi Tommi Kähärä ja Juha Turunen osa-aikaisesti. Kurssille osallistui yhteensä 10 eri puolilta Suomea kotoisin olevaa, 18 � 30 -vuotiasta nuorta. Kurssin jälkeen kurssilaisten pystyttämä näyttely oli esillä Joutsenon opistolla pari kuukautta. Kurssi täyttyi jälleen pikaisesti.

Nuoria kannustettiin osallistumaan kansainvälisiin valokuvanäyttelyihin. Käytännössä tämä toteutui paikallisten kameraseurojen kautta.

Mustavalkovedostuksen jatkokurssi järjestettiin Voionmaan opistolla 4.-7.8. Kurssin vetäjänä toimi Olli Jaakkola. Kurssille osallistui kuusi innokasta nuorta ja nuorenmielistä oppilasta.

Nuori kamera-kilpailu järjestettiin yhteistyössä Kamera-lehden kanssa. Kilpailuun tuli jälleen satamäärin kuvia. Kuvat arvosteli raati johon kuuluivat Marko Seppälä, Tommi Kähärä sekä Wille Lehtinen. Kilpailun voittajiksi selvisivät: Sarja I / Jimi Laaksonen, Tolkkinen Sarja II / Joni Rainasto, Helsinki Sarja III Aapo Huhta, Helsinki

5. Kansainvälinen toiminta

FIAPin arvonimeä hakivat seuraavat suomalaiset valokuvaajat:

AFIAP (Artiste FIAP)

Stephan Funke Matti Kuivalainen Pertti Leino Eila Tiirinen Olavi Vartiainen Kari Westerholm

EFIAP (Excellence FIAP)

Harri Natunen

Kokoelmassa oli kuvia seuraavilta kuvaajilta: Erkki Toivanen EFIAP, Heidi Manninen, Reino Aholainen, Riina Karvonen, Harri Luojus, Timo J Väre EFIAP, Jukka Ahti, Lassi Tuominen, Pekka Leppälä, Jouni Pitkäoja, Raimo Toikka EFIAP, Jussi Helimäki AFIAP. SKsL:n sijoitus oli 5. ja kokoelma sai kunniamaininnan.

FIAPin konferenssissa Kiinassa 4. � 11.9. SKsL:n edustajana toimi Maria Hakokorpi-Jumppanen. Välitettiin FIAPin henkilökortteja. Opastettiin ja neuvottiin kuvaajia kansainvälisiin näyttelyihin liittyvissä asioissa.

6. Julkaisu- ja tiedotustoiminta

Tiedotusta hoidettiin omien kotisivujen ja Kamera-lehdessä julkaistun palstan avulla.

Yhteydenpito jäsenseuroihin hoidettiin lähettämällä seurojenyhteyshenkilöille jäsenkirjeitä. Niitä lähetettiin yhteensä neljä kappaletta.

Liiton toimintaa, erityisesti vuosi- ja teemanäyttelyitä, on esitelty sekä valtakunnallisissa että paikallisissa lehdissä ja radioissa, ja eri puolilla maata. Lisäksi SKsL on ollut näkyvillä televisiossa ja internetin tapahtumakalentereissa. Näyttelyiden avajaisten yhteydessä järjestettiin tiedotustilaisuuksia. Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry julkaisi näyttelyluettelon vuosinäyttelystä, ja Tampereen valokuvausseura ry teemanäyttelystä.

7. Tarvikevälitys

Liitto on välittänyt postitse mm. kuvausliivejä, reppuja, dialähetyskoteloita ja kuvatarroja, lisäksi on teetetty yhteistilauksena postikortteja. Myös liiton logolla varustettuja paitoja ja lippalakkeja on ollut tarjolla.

8. Kotisivu- ja sähköpostipalvelin

Kotisivu- ja sähköpostipalvelimen laitteisto ylläpitoineen vuokrattiin ylämaalaiselta Resulta. Sovellusten toteuttamisesta ja ylläpidosta vastasi Tatu Kosonen. Liiton jäsenseuroille tarjottiin levytilaa seurojen omia kotisivuja varten.

Kaikilla hallituksen jäsenillä ja useilla jäsenseuroilla oli käytössään liiton sähköpostiosoite.

Liitolla oli käytössään oma verkkotunnus sksl.fi.

III TALOUDELLINEN TOIMINTA

Vuoden aikana on liiton taloudellinen tilanne ollut vakaa, ja tilikauden tulos oli 1217,31 euroa ylijäämäinen. Jäsenmaksu oli seitsemän (7) euroa / henkilöjäsen, minimijäsenmaksun ollessa 70 e. Kannatusjäsenmaksu oli 200 e.

Opetusministeriö myönsi toiminta-avustusta 9 000 e.

IV YHTEISTYÖ MUIDEN JÄRJESTÖJEN KANSSA

Oman keskusliiton Finnfoton ohella ylläpidettiin yhteyksiä Suomen Valokuvaajien Liittoon, Suomen valokuvataiteen museoon ja Suomen Fotokaupan Liittoon. Kansainväliset yhteydet toteutuivat FIAP:n kautta.

V HALLINTO JA KOKOUKSET

1. Sääntömääräiset kokoukset

Liiton kevätkokous pidettiin Lappeenrannassa 4.3. (edustettuina 12 jäsenseuraa) ja syyskokous Tampereella 12.11. (edustettuina 18 jäsenseuraa).

2. Liiton hallitus ja hallinnolliset työryhmät

Hallituksen puheenjohtajana toimi Tatu Kosonen ja varapuheenjohtajana Reino Havumäki, joka toimi myös liiton sihteerinä.

Hallituksen alaisuudessa toimi työryhmiä, jotka saivat oikeuden laajentaa itseään myös hallituksen ulkopuolelta. Vastuu päätöksistä oli silti hallituksella.

Kansainvälisten asioiden työryhmään kuuluivat Markku Huhta (pj), Tommi Laitio ja Elisa Putti.

Koulutustyöryhmään kuuluivat Pekka Pakula (pj), Marko Seppälä, Reino Havumäki ja Sakari Mäkelä.

Näyttelytyöryhmään kuuluivat Sakari Mäkelä (pj), Raimo Paukku ja Tatu Kosonen.

Tiedotustyöryhmään kuuluivat Monica Nordling (pj), Reino Havumäki, Tatu Kosonen ja Kari Tolonen.

Raimo Paukku vastasi jäsenasioista, Marko Seppälä nuorisotoiminnasta ja Markku Huhta liiton arvonimistä.

Kari Tolonen toimi liiton toiminnanjohtajana. Liiton toimiston osoite on Piiponraitti 37500 Lempäälä.

Hallitus kokoontui vuoden aikana yhteensä neljä kertaa.

3. Tilintarkastajat

Tilintarkastajina toimivat Arto Heikkilä ja Heikki Kymäläinen, sekä varatilintarkastajina Raimo Ahonen ja Raimo Raassina.

VI JÄSENISTÖ JA JÄSENYYDET

1. Jäsenistö

Jäsenseuroja liitolla oli 91 kpl, joissa jäseniä vuoden lopussa 3935 jäsentä Kannatusjäseniä oli kahdeksan, Agfa, Canon, Fuji Finland, Kamera-lehti, Kodak, Oy Perkko Ab, Suomen Fotokaupan liitto ry ja Voionmaan opisto.

2. Jäsenyydet

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoton hallituksen jäsenenä oli Tatu Kosonen, varalla Sakari Mäkelä. Kopiostostipenditoimikunnan jäsenenä oli Sakari Mäkelä. Valtion valokuvataidetoimikunnan jäsenenä oli Kari Tolonen, ja FIAP:n yhteyshenkilönä Markku Huhta. Valokuvataiteen museon säätiön hallituksen jäsenenä on Finnfoton edustajana toiminut Sakari Mäkelä. Suomen valokuvamuseon Fotokäräjien edustajaa ei toimintavuonna ollut.

VII HUOMIONOSOITUKSET

1. Kultainen ansiomerkki

Hallitus myönsi kultaisen ansiomerkin Arto Heikkilälle.

2. Järjestötoiminnan kultainen ansiomerkki

Hallitus myönsi järjestötoiminnan kultaisen ansiomerkin seuraaville henkilöille:

Antti Kilkki, Juvan kamerakerho ry
Esa Toppila, Saimaan kameraseura ry
Jari Intonen, Iisalmen kameraseura ry
Jouko Heikkilä, Kamera -73 Kuusankoski ry
Lauri Kehlo, Vantaan fotokerho ry
Seppo Suhonen, Iisalmen kameraseura ry
Taimi Veijonen, Äänekosken kameraseura ry
Teuvo Savolainen, Juvan kamerakerho ry
Tommi Kähärä, Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho.

3. Hopeinen ansiomerkki

Puheenjohtaja myönsi hopeisen ansiomerkin seuraaville henkilöille:

Anne-Mari Välikauppi, Saimaan kameraseura ry
Aulikki Korpela-Taimela, Saimaan kameraseura ry
Bjarne Bäckman, Jakobstads fotoklubb rf
Jari Piikki, Juvan kamerakerho ry
Jarmo Hautamäki, Inspiraatio 2001 ry
Juha Turunen, Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho
Kirsti Montonen, Juvan kamerakerho ry
Markku Väänänen, Rauman kameraseura ry
Max Nylund, Jakobstads fotoklubb rf.
Nils Nyman, Rauman kameraseura ry
Paavo Vepsä, Kara-kamerat ry
Paul-Allan Pettersson, Jakobstads fotoklubb rf
Pekka Rantala, Rauman kameraseura ry
Pekka Vähäsarja, Vihdin kameraseura ry
Ursula Kuula, Kara-kamerat ry
Vesa Laitinen, Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho

4. Liiton mitali

Hallitus myönsi liiton mitalin Matti J. Kalevalle.

5. Kunniajäsen

Kevätkokous kutsui Kari Tolosen liiton kunniajäseneksi.

Comments are closed.