Toimintakertomus 1998

I YLEISTÄ

Liiton taloudellinen tilanne on ollut vakaa ja se on mahdollistanut toiminnan vilkkauden. Liiton toiminnoista ovat vastanneet toiminnanjohtaja sekä hallituksen jäsenet kukin omilta vastuualueiltaan. Liitto on esillä uusitulla kotisivullaan Internetissä.

II VARSINAINEN TOIMINTA

1. Koulutus ja kurssit

SKsL:n kesäkurssi järjestettiin Voionmaan opistolla 29.6.-4.7. Kouluttajina olivat Pekka Pakula, Liisa Hanafi-Eweiss ja Juha Jokinen. Osallistujia oli 17.

Vuoden aikana toteutettiin seuraavat aluekurssit, jossa kouluttajana oli Seppo Kiljunen.

Siilinjärvi 23.-25.1. värivedostuskurssi negatiivista osallistujia 11
Imatra 30.1.-1.2. Hyvän mustavalkokuvan kurssi osallistujia 15
Savonlinna 5.-8.3. mustavalkokuvauskurssi osallistujia 8
Varkaus 21.-22.3. muotokuvakurssi osallistujia 7
Loviisa 24.-26.4. studiokuvauskurssi osallistujia 9
Jämsä 12.-14.6. valokuvausviikonloppu osallistujia 11
Savonlinna 30.7.-2.8. alastonkuvauskurssi osallistujia 8
Haapavesi 22.-23.8. värivedostuskurssi osallistujia 7
Siilinjärvi 3.-6.9. zone systems -kurssi osallistujia 10
Varkaus 24.-27.9. zone systems -kurssi osallistujia 9
Kajaani 23.-25.10. studiomuotokuvauskurssi osallistujia 13

Lisäksi on järjestetty sähköisen kuvankäsittelyn kursseja, joissa ohjaajana on toiminut Timo Suvanto.

Vantaa photoshop-alkeet 31.1.-1.2. ja 28.2.-1.3. osallistujia kummassakin 12
Vantaa photoshop-jatkokurssi 14.-15.3. osallitujia 12
Lempäälä 21.-23.3. sähköisen kuvan kurssi osallistujia 12.

2. Järjestötoiminta

Vuosinäyttelyn yhteydessä Äänekoskella seuratoimintaseminaari, jossa pohdittiin seurojen toimintaa ja uusien jäsenien saamista mukaan.

Toimintavuoden aikana jäsenistö sai uuden jäsenkortin.

3. Näyttely-, kilpailutoiminta, liiton arvonimet ja lainattavat kuvakokoelmat

A Näyttelyt

Vuosinäyttelyn järjestivät Äänekosken kameraseura ry 14.3.-31.3. Äänekosken kirjastossa. Näyttelyyn tarjottiin kuvia yhteensä 1065 kpl 198 tekijältä 45 kameraseurasta. Kuvia hyväksyttiin näyttelyyn 109 kpl 73 tekijältä 32 seurasta. Näyttelyssä saivat liiton kunniakirjan Tom Cadogan Västnylands fotoklubb rf, Greta Bruhm Vantaan fotokerho ry, Markku Lötjönen AFIAP Imatran kameraseura ry ja Christel Lehmann Västnylands fotoklubb rf. Vuoden kuvaajaksi valittiin Heikki Salmela Kameraseura ry. Vuoden kameraseuraksi valittiin Kameraseura ry Helsinki.

Teemanäyttelyn ”Metsäsuomalaisia” järjestivät Savonlinnan fotokerho 10.10.1998-10.1.1999. Näyttelyyn tarjottiin 447 kuvaa 136 tekijältä 37 seurasta. Kuvia hyväksyttiin näyttelyyn 180 kpl 86 tekijältä 34 seurasta. Näyttelyssä saivat liiton kunniakirjan Jorma Räsänen Jyväskylän kameraseura ry, Pekka Suomäki Jämsän seudun kameraseura ry ja Pekka Kujamäki Kerimäen kameraseura ry.

B Kilpailut

Globetrotter-kisaa on käyty kaksi osakilpailua. Kisaa johtaa Timo J. Väre EFIAP 6 pistettä, toisena Raimo Toikka EFIAP 5 pistettä ja kolmantena Paavo Merikukka EFIAP 5 pistettä.

C Liiton arvonimet

Suomen kameraseurojen liiton ensimmäiset arvonimet jaettiin Äänekoskella vuosinäyttelyn avajaisissa. Suurmestari (SKsLS) saivat Veikko Wallström Kameraseura ry, Aimo Vuokola Kameraseura 74 Valkeakoski ry, Ari Yrjänä Kameraseura 74 Valkeakoski ry, Jorma Räsänen Jyväskylän kameraseura ry, Kalevi Pekkonen Kameraseura ry, Eero Venhola Kameraseura ry, Markku Lötjönen Saimaan kameraseura ry ja Heimo Harju Hyvinkään kameraseura ry. Mestari (SKsLM) Erkki Hakonen Jyväskylän kameraseura ry, Raimo Toikka Kameraseura ry, Leena Ikkala Kameraseura ry, Markku Huhta Kameraseura ry ja Veijo Siltanen Varkauden kameraseura ry.

D Lainattavat kuvakokoelmat

Lainaustoiminta on ollut vilkasta ja kuvakokoelmia on täydennetty vuosi- ja teemanäyttelyn reproilla ja opetusvideolla.

4. Nuorisotoiminta

Nuorisotoiminta on liiton tärkein painopistealue. Liiton nuorten kesäkurssia ei voitu järjestää osanottajien puutteen takia.

A Näyttelyt, kilpailut ja kurssit

Vuosinäyttelyyn ja teemanäyttelyyn osallistui nuoria kuvaajia.

SKsL:n ja Kamera-lehden kisan Nuori kamera tulokset: Ikäryhmä I (14-vuotiaat ja nuoremmat) 1. Valtteri Peltonen Tampere ”Liikettä” 2. Rebekka Frost Helsinki ”Päkä pää” 3. Emma Tyyskä Oulainen ”Ukki ja Linda.” Kunniamaininnan saivat Emilia Huhta Pusula ”Hymy” Noora Mononen Haapalahti, Jaakko Huhta Pusula ”Kesälokit” ja Pekko Tuononen Espoo ”Sadepäivä.” Ikäryhmä II (15-18-vuotiaat) 1. Iiris Savolainen Kuopio ”Joutsen” 2. Tuomo Rainio Hämeenlinna ”Nimetön” ja 3. Kaisa Leino Vihti ”Sääret.” Kunniamaininnan saivat Jarmo Salminen Espoo ”Joukkuekaverit” Miika Alatalo Ylitornio, Panu Ylivainio Joensuu ja Antti Tölli Kiiskilampi ”Menninkäisen metsä.” Ikäryhmä III (19-25-vuotiaat) 1. Toni Itkonen Porvoo, 2. Timo Wright Helsinki ”Sade(vihreä)” ja 3. Marko Ala-Kapee Pirkkala ”Kielo.” Kunniamaininnan saivat Petri Haggren Helsinki ”Voitto” Matti Putkonen Helsinki, Rami Marjamäki Jyväskylä, Heidi Karlsson Halikko, Mika Kauraharju Parkano ja Laura Vesikko Parkano.

B Kansainvälinen nuorisotoiminta

Helsinkiläisen Kameraseura ry:n nuorisojäsen Jaakko Huhta (7v) voitti kuvallaan ”Spice girls” Luxemburgissa nuorten näyttelyssä pronssimitalin alle 14-vuotiaiden sarjassa.

5. Kansainvälinen nuorisotoiminta

Puheenjohtaja on pitänyt yhteyksiä FIAPin hallitukseen ja jäsenmaiden yhteyshenkilöihin.

A FIAPin biennaalit

Liitto on osallistunut 10 kuvan kokoelmalla Englannissa järjestettyyn FIAPin 19. värivedosbiennaaliin, jossa sijoitus oli 24. ja 20 dian kokoelmalla FIAPin 20. väridiabiennaaliin Argentiinassa, jossa sijoitus oli 15.

B FIAPin arvonimet

Excellence FIAP (EFIAP) -arvon saivat Viljo Kärki Kameraseura ry, Paavo Merikukka Kameraseura ry, Jukka Rysä Rovaniemen kameraseura ry. Artist FIAP (AFIAP) -arvon saivat Seppo Keltanen Imatran kameraseura ry, Pekka Luukkola Kameraseura ry ja Ari Nakari Saimaan kameraseura ry.

C Muu kansainvälinen toiminta

Västnylands fotoklubb rf:ltä oli ainoana kameraseurana koko maailmasta pyydetty näyttely Malmö festivaleniin.

6. Julkaisu- ja tiedostustoiminta

Liiton jäsenlehti KLIK ilmestyi 4-värisenä täysjakeluna 3 kertaa, joista yksi oli kaksoisnumero. Lehden päätoimittaja oli Kari Tolonen ja vastaava päätoimittaja oli Maria Hakokorpi-Jumppanen. Lehden toimitusneuvostoon ovat päätoimittajan lisäksi kuuluneet Sakari Mäkelä, Pekka Pakula ja Raimo Paukku. Painopaikkana oli Alprint Valkeakoski.

Seuratiedotus on hoidettu lähettämällä seurojen yhteyshenkilöille jäsenpostia.

Liiton toiminnasta on tiedotettu Internetissä omalla kotisivulla. Liitolla on myös oma sähköpostiosoite.

Näyttelyluettelon vuosinäyttelystään julkaisi Äänekosken kameraseura ry ja teemanäyttelystään Savonlinnan fotokerho ry.

Liiton toiminta on ollut esillä eri puolilla maata paikallisissa ja valtakunnallisissa lehdissä. Toimintaa on esitelty myös Kamera-lehdessä.

7. Tarvikevälitys

Liitto on välittänyt postitse dialähetyskoteloita, kuva- ja FIAPin tarroja. Lisäksi on teetetty yhteistilauksena dioista postikortteja.

III TALOUDELLINEN TOIMINTA

Toimintavuoden aikana liiton taloudellinen tilanne on ollut vakaa. Toimintavuoden ylijäämä oli 444,660 markkaa.

Valtion toiminta-avustusta saatiin 70.000,-. Jäsenmaksu oli 30mk/henkilöjäsen ja minimimaksu oli 300mk/seura. Kannatusjäsenmaksu oli 1.000 mk.

IV YHTEISTYÖ MUIDEN JÄRJESTÖJEN KANSSA

Oman keskusliiton Finnfoto ry:n ohella ylläpidettiin yhteyksiä Suomen valokuvaajien liittoon ja Suomen valokuvataiteen museoon.

V HALLINTO JA KOKOUKSET

Liiton kevätkokous pidettiin Äänekoskella 16.3. ja syyskokous 11.10. Punkaharjulla.

Puheenjohtajana toimi Maria Hakokorpi-Jumppanen ja varapuheenjohtajana Jorma Kytölä. Kari Tolonen toimi KLIK:n päätoimittajana ja toiminnanjohtajana. Maria Hakokorpi-Jumppanen hoiti kotimaiset- ja kansainväliset järjestöasiat ja Markku Huhta vastasi FIAP:n arvonimiasioista, biennaalien hoidosta ja kansainvälisistä nuorisoasioista. Raimo Paukku hoiti jäsenasiat ja Jorma Kytölä oli sihteerinä. Seppo Kiljunen vastasi koulutuksesta. Koulutusryhmään kuuluivat Sakari Mäkelä (sähköinen kuvankäsittely), Maija Seppänen (nuorisokurssit) ja Pekka Pakula (kesäkurssi). Maija Seppänen vastasi nuorisoasioista. Sakari Mäkelä, Pekka Pakula, Raimo Paukku kuuluivat Kari Tolosen kanssa KLIK:n toimitusneuvostoon ja tiedotusryhmään. Sari Ylönen oli estynyt maastamuuton takia osallistua liiton hallituksen toimintaan. Liiton hallitus kokoontui viisi kertaa vuoden aikana.

Syyskokouksessa Punkaharjulla valittiin puheenjohtajaksi edelleen Maria Hakokorpi-Jumppanen. Hallitukseen erovuoroisten jäsenten tilalle kahdeksi toimikaudeksi valittiin Tatu Kosonen, Jorma Kytölä, Erik Lauraeus, Pekka Pakula ja Raimo Paukku.

Liiton toimisto sijaitsee Lempäälässä Sirvalahdentie 2.

Tilintarkastajina ovat toimineet Arto Heikkilä ja Reijo Muurinen.

VI JÄSENISTÖ JA JÄSENYYDET

A Jäsenistö

Jäsenseuroja oli 99 ja niissä henkilöjäseniä 3980.

Someron kamerakerho ry ja Kuopion kameraseura ry liittyivät jäsenseuroiksi. Uusiksi kannatusjäseniksi liittyivät Rajala camerat, Suomen fotokauppiaat ja Kamera-lehti.

Kannatusjäseninä oli yhteensä 9; Agfa, Canon, Fuji, Kamera-lehti, Kodak, Rajala camerat, Telefoto, Suomen fotokauppiaat ja Voionmaan opisto.

B Jäsenyydet

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:ssä SKsL:n edustajana oli Maria Hakokorpi-Jumppanen ja varalla Sakari Mäkelä, Kopiosto-stipenditoimikunnassa Sakari Mäkelä ja varalla Markku Huhta.

Suomen valokuvataiteen museon säätiön edustajana toimikauden 1998-2000 Maria Hakokorpi-Jumppanen ja varalla Markku Huhta.

Valtion valokuvataidetoimikunnassa oli Maija Seppänen.

FIAPin yhteyshenkilönä toimi Maria Hakokorpi-Jumppanen.

VII HUOMIONOSOITUKSET

Hopeisen ansiomerkin puheenjohtaja on myöntänyt Karkkilan kameraseura ry Harri Linden ja Reino Hakala, Heinolan kameraseura ry Matti Virtanen ja Kari Untola, Kannuksen kamerakerho ry Vesa Pajala, Äänekosken kameraseura ry Taimi Veijonen, Nurmeksen kameraseura ry Jouko Määttä, Reino Tamminen ja Mauno Immonen, Rauman kameraseura ry Pekka Urponen, Altti A Salo ja Raimo Sundelin, Forssan seudun kamerat ry Ilkka Kurikka, Heikki Järvinen, Aaro Närvänen ja Pentti Puhtila ja Kajaanin kameraseura ry Väinö Juntunen.

Liiton hallitus myönsi kultaisen ansiomerkin Seppo Kiljuselle.

Liiton pöytäviiri luovutettiin Heinolan kameraseura ry:lle (25 v), Nurmeksen kameraseura ry:lle (20 v), Saarijärven kameraseura ry:lle (20 v), Imatran kameraseura ry:lle, Äänekosken kameraseura ry:lle, Vihdin kameraseuran Jarmo Tuokolle ja Pekka Pakulalle 50-vuotispäivänä.

Valokuvauksen monipuolinen vaikuttaja P.K.Jaskari kuoli 28.3.1998.

Comments are closed.