TERVETULOA VIRTUAALISELLE LUONTOKUVARETKELLE

Kuusamo Nature Photo 2020

Tervetuloa virtuaaliselle valokuvausretkelle suomalaiseen luontoon lauantaina 12.9. klo 12-15. Oppaina Konsta Punkka, Taru Rantala, Eeva Mäkinen, Meeri Koutaniemi, Lassi Rautiainen ja Hannu Hautala. Lähetyksen juontaa Kimmo Ohtonen. Löydä linkki lähetykseen osoitteesta www.kuusamonaturephoto.fi.

Kuusamo Nature Photo 2020 -festivaali on tänä vuonna tiivistetty kolmetuntiseksi virtuaalilähetykseksi, jossa esitellään vuotuisen luontokuvakilpailun voittajat. Samalla kuullaan mielenkiintoisten luontokuvaajien ja valokuvavaikuttajien ajatuksia työstään ja luontosuhteestaan.

Tapahtuman takana on kaksi suomalaisen luontokuvauksen suurmiestä, Lassi Rautiainen ja Hannu Hautala. Nyt 25. kerran järjestettävä luontokuvafestivaali syntyi näiden vaikuttajien halusta nähdä hienoja luontokuvia, jakaa kokemuksia muiden kuvaajien kanssa ja oppia toisilta.

Tasokkaan tilaisuuden aikaansaaminen perustuu Rautiaisen ja Hautalan henkilökohtaisille verkostoille. Heidän hankkimansa näkyvyys ja maine kotimaisissa ja kansainvälisissä luontokuvaajapiireissä on vuosien mittaan edesauttanut saamaan alan huippuja esiintyjiksi Kuusamoon. 

Tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa luontokuvaajien vuoden kierrossa. Alan ammattilaiset ja harrastajat haluavat uudestaan ja uudestaan kokea syksyn tulon Suomen luontokuvauksen pääkaupungissa.

”Luontokuvaus on terapeuttinen harrastus, jolle paikkakunta tarjoaa vertaansa vailla olevan ympäristön. Tapahtumalla onkin ollut kiistaton vaikutus alueen matkailulle. Vieraita on näiden vuosien aikana tullut yli 20 maasta ja viemisinään heillä on tietenkin ollut kuvia Kuusamon luonnosta”, Nature Photon taiteellinen johtaja Lassi Rautiainen sanoo.

Aluksi tapahtuman esitykset olivat pieniä. Muutaman kymmenen katsojan joukko kokoontui saliin seuraamaan diaprojektoreilla pyöritettyjä esityksiä. Noista ajoista osallistujamäärä on kasvanut ja esitystekniikka kehittynyt. Viime vuosina eniten yleisöä vetäneitä ensiluokkaisella digitaalisella tekniikalla toteutettuja esityksiä on seurannut jopa 350 katsojaa.

Tänäkin vuonna käytettävissä on viimeisen päällä modernia tekniikkaa, jolla otetaan kunnon digiloikka. Hienot kuvat ja kiinnostavat esiintyjät viedään sinne, missä katsojat ovat. Ohjelmaan aina oleellisesti kuulunut musiikki on mukana nytkin. Välipaloina tarjoillaan kuusamolaisen lauluyhtye Soioksen musisointia Kuusamon luonnossa.

Rautiainen pitää poikkeusolosuhteiden pakottamaa järjestelyä perusteltuna. ”Odotan jännityksellä, miten onnistumme tavoittamaan tapahtuman uskolliset kävijät, houkuttelemaan kenties uusia digipolven valokuvausharrastajia ja saamaan ruudun äärelle niitä uusia katsojia, joille Kuusamo on tähän asti ollut liian kaukana”, Rautiainen tuumaa.

LINKKI LÄHETYKSEEN: www.kuusamonaturephoto.fi

OHJELMAN ESIINTYJÄT JA AIKATAULU:

Noin klo 12

Valokuvakilpailun tuomariston puheenjohtaja Jonna Kalliomäki kertoo tämänkertaisen kilpailun tasosta ja voittajakuvien valinnasta. 

Kuusamolaistanut luontokuvaaja Eeva Mäkinen kertoo työstään ja tiestään sometähteyteen.

Suomalaisen luontokuvauksen uranuurtaja Hannu Hautala muistelee taivaltaan ja kertoo kuulumisiaan. 

Noin klo 12.55

Ansioitunut luontokuvaaja Taru Rantala kertoo tiestään valokuvaajaksi.

Kuvajournalisti Meeri Koutaniemi kertoo syyskuun ajan Kuusamossa esillä olevan Hiljaiset korallit –näyttelynsä synnystä.

Noin klo 13.40

Tapahtuman taiteellinen johtaja, luontokuvaaja Lassi Rautiainen vie katsojat erämaahan kuvaamaan suurpetoja. 

Sometähti Konsta Punkka valottaa työtapojaan ja suosionsa salaisuuksia. 

Noin klo 14.25

Luontokuvapaneeli: Luontokuvauksen matka filmistä digiaikaan.

Luontokuvakilpailun voittajien julkistaminen.

Lähetyksen juontaa toimittaja-luontovalokuvaaja Kimmo Ohtonen. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

TAPAHTUMAN NÄYTTELYT:

Kuusamo Nature Photo 2020:n päänäyttely Meeri Koutaniemen Hiljaiset korallit, Kaamosgalleria. Valokuvia 25 metrin syvyydestä Intian valtamerestä. Paula Koutaniemen Luonnon tunnetta -valokuvanäyttely, Kaamosgallerian yläkerta. Näyttelyn on kuratoinut Meeri Koutaniemi.

Kuusamo Nature Photo 2020 -luontokuvakilpailun parhaat työt Luontokuvia luonnossa, Kuusamotalon piha ja ympäristö. 16 kilpailussa menestynyttä kuvaa neljästä eri sarjasta.

Linda Sainion ja Riitta Attilan Suo-näyttely, Kuusamotalon ympäristö.

Vuoden luontokuva 2019 -kilpailun parhaat kuvat, Kuusamo-opiston vuoden 2019-20 valokuvauslinjan opiskelijoiden ja Kaamoskameran perinteiset valokuvanäyttelyt, Kuusamotalon alakerta.

Käyläläisen monitoimija Veijo Kumpulan muistonäyttely, Kuusamotalon ylälämpiö. Itseoppineen taidemaalarin, urkujenrakentajan, kanttorin, haudankaivajan, maanviljelijän ja eläintentäyttäjän näyttelyn on koonnut Kumpulan pojantytär Karoliina Kumpula. 

Näyttelyt ovat nähtävissä 30.9. asti, paitsi Kumpulan muistonäyttely, joka on nähtävissä 10.10. saakka. Kuusamotalo on avoinna syyskuun ajan arkisin klo 11-16.

Kuusamo-opiston lukuvuoden 2018-19 valokuvauslinjan 11 opiskelijan Sielunmaisemia-yhteisnäyttely, Kuusamon kirjaston ala-aula. Näyttely on katsottavissa syyskuun ajan kirjaston aukioloaikana ma-to klo 10-19, pe 10-17, la 10-15.

Ville Heikkisen Pöllövuosia, Hannu Hautala -luontokuvakeskuksen Kuukkeli-salissa, Hannu Hautalan Laulujoutsen-näyttely Galleriassa ja Keinutuolissa Vanhaa ja uutta vuosien varrelta. Näyttelyt avoinna Matkailukeskus Karhuntassun aukioloaikana ma-pe klo 9-17, la klo 10-16 ja su klo 12-16. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.