Pohjoismaiset arvonimisäännöt

Päivitetty 6.1.2023.

Pohjoismaisen valokuvausliiton arvonimet
Pohjoismaisen valokuvausliiton (NFFF) arvonimet voidaan myöntää menestyksestä pohjoismaisissa näyttelyissä, vapaaehtoistyöstä näiden näyttelyiden järjestämiseksi ja muutoin ansiokkaasta työstä pohjoismaisen valokuvauksen edistämiseksi.

Arvonimi voidaan myöntää pohjoismaiseen kameraseurojen liittoon (NSFF, RSF, SDF tai SKsL) kuuluvan seuran jäsenelle tai liiton yksittäisjäsenelle. Kunkin valokuvaajan tulee tässä tarkoitettuihin näyttelyihin osallistuessaan antaa kotimaakseen jokin Pohjoismaa riippumatta mahdollisesta kaksoiskansalaisuudesta tai siitä, missä maassa asuu.

Arvonimet myöntää Pohjoismaisen Valokuvausliiton hallitus ja ne jaetaan ensisijaisesti kunkin liiton omassa vuosikokouksessa.

Pohjoismaisen Valokuvausliiton 10.2.2019 tekemän päätöksen mukaisesti näyttelymenestykseen perustuvia pohjoismaisia arvonimiä ei kuvaajien tarvitse enää hakea itse. Pohjoismainen Valokuvausliitto ylläpitää tietoja sen suojeluksessa Pohjoismaissa järjestettyjen FIAP-näyttelyiden ja Pohjoismaisten Valokuvausmestaruuskilpailuiden tuloksista.
Katso NSMiF – arvonimien hakeminen alempana tällä sivulla.

NSMiF (*) – arvonimet
NSMiF/b – Nordisk Stormästare i Fotografi – pronssi
NSMiF/s – Nordisk Stormästare i Fotografi – hopea
NSMiF/g – Nordisk Stormästare i Fotografi – kulta
NSMiF/p – Nordisk Stormästare i Fotografi – platina
NSMiF/d1 – Nordisk Stormästare i Fotografi – timantti 1
NSMiF/d2 – Nordisk Stormästare i Fotografi – timantti 2
NSMiF/d3 – Nordisk Stormästare i Fotografi – timantti 3
* Nordisk StorMästare i Fotografi / Pohjoismainen valokuvauksen suurmestari

MNFFF – Master of Photography Nordiska Förbundet för fotografi
MNFFF/b – Master of Photography NFFF – pronssi
MNFFF/s – Master of Photography NFFF – hopea
MNFFF/g – Master of Photography NFFF – kulta

HonENFFF – Honorary Excellence NFFF
Rintaneula aidosta hopeasta kultareunuksin

NSMiF – Nordisk Stormästare i Fotografi
Pohjoismainen valokuvauksen suurmestari -arvonimi voidaan myöntää, kun hakijan näyttelyissä ja mahdollisessa vapaaehtoistyössä saavuttama yhteispistemäärä saavuttaa alla määritellyt pisterajat.

NSMiF-arvonimien kumulatiiviset pisterajat:

ArvonimiYhteensäPVM (*)
NSMiF/b6018
NSMiF/s 9027
NSMiF/g 12036
NSMiF/p 15045
NSMiF/d1 30090
NSMiF/d2 450135
NSMiF/d3 600180

(*) NSMiF-arvonimen myöntämiseksi tulee valokuvaajan pistesaldo Pohjoismaisissa valokuvausmestaruuskilpailussa (PVM) olla vähintään sama kuin kunkin arvonimen kohdalla yllä olevassa taulukossa on määritelty.

A) Näyttelymenestykseen perustuvat pisteet
Pohjoismaisessa valokuvausmestaruuskisassa ja pohjoismaisissa NFFF:n suojeluksessa järjestetyissä kansainvälisissä näyttelyissä saavutetusta menestyksestä saa pisteitä seuraavasti:

Kultamitali 7 pistettä
Hopeamitali 5 pistettä
Pronssimitali 4 pistettä
Kunniamaininta 3 pistettä
Näyttelyhyväksyntä 2 pistettä

Nämä pisteet myönnetään takautuvasti vuodesta 2016 lähtien. Kuvaesitysten ja kuvasarjojen pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa mitalit rinnastetaan kunniamainintoihin.

Pohjoismaisissa kuvaesitysten ja kuvasarjojen mestaruuskisoissa saadut hyväksynnät rinnastetaan keväisin järjestettävän Pohjoismaisen valokuvamestaruuskisan pisteisiin, joten ne kerryttävät pohjoismaisiin NSMiF-arvonimiin edellytettäviä pisteitä. Hyväksynnästä saa kaksi pistettä ja millä tahansa palkinnolla palkitusta kuvaesityksestä kaikkiaan kolme pistettä.

Osa pohjoismaisista näyttelyistä palkitsee parhaan kotimaisen osallistujan omalla palkinnollaan. Näistä mitaleista ja kunniakirjoista saatavia pisteitä ei voi laskea edukseen NFFF:n arvonimiä hakiessaan, sillä niiden saaminen ei ole kaikille mahdollista.

Kukin circuitissa samalle kuvalle saatu hyväksyntä lasketaan omaksi hyväksynnäkseen

Nordic Circuitissa jaettavat Best entry from each Nordic country ja Best Nordic entry in Denmark / Finland / Norway / Sweden -palkinnot rinnastetaan Kunniamainintaan ja niistä saa kolme pistettä.

2016 järjestetyssä 1st Nordic Circuitissa jaettiin Judge’s Choice -palkinnot. Nämä rinnastetaan Kunniamainintaan. Myös FIAP Blue Badge rinnastetaan Kunniamainintaan.

B) Vapaaehtoistyöhön perustuvat IA-pisteet
IA (ideellt arbete) -pisteitä jaetaan osallistumisesta pohjoismaissa NFFF:n suojeluksessa järjestettyjen kansainvälisten näyttelyiden toteuttamiseen. Valokuvaajalle myönnetään yksi tai kaksi IA-pistettä perustuen hänen rooliinsa näyttelyn järjestelyissä seuraavasti:

Kaksi IA-pistettä jaetaan toimimisesta seuraavissa rooleissa:
• graafikko, painettu luettelo
• päävastuullinen järjestäjä/chairman/president
• tuomariston jäsen

Yksi IA-piste jaetaan toimimisesta seuraavissa rooleissa:
• atk-tuki
• graafikko, online luettelo
• postitus
• rahastonhoitaja
• sihteeri

Nämä IA-pisteet myönnetään takautuvasti vuodesta 2016 lähtien.

IA pisteet rinnastetaan Pohjoismaisessa valokuvausmestaruuskilpailussa saavutettuihin pisteisiin ja ne kasvattavat sekä valokuvaajan kokonaispistesaldoa että arvonimien saamiseksi edellytettyjä PVM-pisteitä.

Saavutettuja IA pisteitä voi arvonimeä hakiessaan hyödyntää enintään seuraavasti.:
• NSMiF/b: kuusi pistettä
• NSMiF/s: neljä pistettä
• NSMiF/g: neljä pistettä
• NSMiF/p: neljä pistettä
• NSMiF/d1: neljä pistettä

Kuvaaja voidaan palkita korkeintaan kahdella IA pisteellä per näyttely. Useammasta yhden IA pisteen tehtävästä näyttelyjärjestelyissä vastannut kuvaaja voidaan täten palkita kahdella eri IA pisteellä.

Aikavälillä tammikuu 2016-elokuu 2019 saavutetuista IA-pisteistä voi valokuvaaja laskea edukseen kahdeksan pistettä.

Aikarajoituksia ei sovelleta. Ansaitut IA-pisteet pysyvät voimassa kunnes valokuvaaja seuraavan kerran hakee uutta arvonimeä. Käytettävissä olevat IA-pisteet hyödynnetään heti seuraavaa arvonimeä haettaessa ja mikäli niitä jää yli, ne siirtyvät seuraavan hakemuksen kohdalla hyödynnettäviksi.

Esim. mikäli valokuvaaja, joka syksyllä 2019 hakee NSMiF/b arvonimeä on a) aikavälillä tammikuu 2016-elokuu 2019 saavuttanut kahdeksan IA-pistettä ja b) muutoin ansainnut 14 NFM-pistettä, jää hänellä neljä pistettä käytettäväksi NSMiF/s-hakemuksessa.

Timanttitasoilla ei uusia IA-pisteitä voi ansaita. Näyttelyjärjestäjät vastaavat IA-pisteiden raportoinnista NFFF:lle ja ne lisätään kuvaajien saavutuksiin automaattisesti.

NSMiF – arvonimien hakeminen
Kuukausi ennen arvonimien hakemisajan päättymistä kuvaajille, jotka ovat saavuttaneet uuden arvonimen saamisessa edellytetyt pisteet, lähetetään sähköpostitse yhteenveto heidän saavutuksistaan näyttelyissä ja keräämistään IA-pisteistä.

Yllämainittua erittelyä kuvaajan allekirjoituksella varustettuna pidetään virallisena arvonimihakemuksena.

Hakemus tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen hederstecken@nordic.photo kunkin vuoden toukokuun 15. tai lokakuun 31. päivään mennessä. Hakemusten välillä tulee olla aikaa vähintään yksi vuosi.

Myönnettyyn arvonimeen kuuluu rintaneula ja diplomi. Arvonimen kustannuksista vastaa kuvaaja itse. Arvonimet myönnetään 20. toukokuuta ja 5. marraskuuta.

MNFFF – Master of Photography Nordiska Förbundet för fotografi
MNFFF/b – pronssi, MNFFF/s – hopea ja MNFFF/g – kulta.
Arvonimi voidaan jakaa hakijan saavutettua NFFF:n hopeisen ansiomerkin NSMiF/s.

Hakemus tehdään erilliselle lomakkeelle, joka toimitetaan sähköpostiosoitteeseen president@nordic.photo viimeistään 15. helmikuuta kunakin vuonna.

Kuvien maksimimitat ovat 1920 x 1080 px ja ne toimitetaan WeTransferilla yllä olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Arvonimi myönnetään 31 maaliskuuta. Myönnettyihin arvonimiin kuuluu kunniakirja ja rintaneula. Arvonimen kustannuksista vastaa NFFF.

Hakemuksen voi tehdä vapaavalintaiselle tasolle
Hakija voi itse päättää, mitä MNFFF arvonimeä hän hakee, mutta korkeamman arvonimen jo tultua myönnetyksi, ei alempaa MNFFF arvonimeä enää voi hakea.

MNFFF/b – Master of Photography NFFF – pronssi
Hakija toimittaa nimetylle raadille 10 digikuvan portfolion. Kuvien ei tarvitse keskittyä yhteen teemaan, eikä niiden tarvitse olla toteutustavaltaan yhtenäiset, mutta niiden tulee ilmentää kuvaajan mielenkiinnon kohdetta, tai kohteita. Arvonimen myöntäminen edellyttää 2/3-enemmistöä.

MNFFF/s – Master of Photography NFFF – hopea
Hakija toimittaa nimetylle raadille 15 digikuvan portfolion. Kuvien tulee keskittyä yhteen teemaan, mutta niiden ei tarvitse olla toteutustavaltaan yhtenäiset.

Arvonimen myöntäminen edellyttää 2/3-enemmistöä.

MNFFF/g – Master of Photography NFFF – kulta
Hakija toimittaa nimetylle raadille yhteen teemaan keskittyvän 20 digikuvan portfolion.  Kuvien tulee olla sisällöltään ja toteutustavaltaan yhtenäiset. Niiden mukana tulee toimittaa kuvien aihetta ja sen luovaa esittelyä kuvaava teksti, sekä yksi kuva kooltaan 1920×1080 sisältäen kokoelman kaikki kuvat.

Arvonimen myöntäminen edellyttää raadin yksimielistä päätöstä.

HonENFFF – Honorary Excellence Nordiska Förbundet för Fotografi
Kunniamerkki voidaan NFFF:n hallitukselle jätetyn hakemuksen perusteella myöntää jonkin pohjoismaisen kameraseurojen liiton NSFF, RSF, SDF tai SKsL jäsenenä olevalle valokuvaajalle pitkäaikaisesta ansiokkaasta työstä valokuvauksen edistämiseksi Pohjoismaissa.

Hakemuksen voi jättää joko yksittäinen kameraseura tai kameraseurojen liitto. Hakemus tehdään erillisellä hakemuskaavakkeella, joka toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen hederstecken@nordic.photo viimeistään 15. tammikuuta.

NFFF:n hallitus voi omatoimisesti valita arvonimen saajan ilman sitä edeltävää hakemusta.

Arvonimi myönnetään helmikuun viimeinen päivä. Hallituksen päätöksen pitää olla yksimielinen. Myönnettyyn arvonimeen kuuluu rintaneula sekä NFFF kultamitali. Arvonimen kustannuksista vastaa NFFF.

Comments are closed.