Pekka Salminen

1. Kuka olet?
Pekka Salminen, Paimiossa syntynyt ja Kuusamossa varttunut. Maailman turuilta ja toreilta Suomen Turkuun 2019 muuttanut. Suomen Kameraseurojen liitossa vastaan nyttemmin pohjoismaisesta yhteistyöstä ja toimin Pohjoismaisen valokuvausliiton (NFFF) varapuheenjohtajana.

Opiskellessani luin lähinnä vieraita kieliä kunnes kiinnostuin ohjelmoinnista siirtyen sovelletulle matikalle. Aiemmin toimin uusmedian parissa suunnitellen, toteuttaen ja ylläpitäen erilaisia nettipalveluita lähinnä keskisuurelle teollisuudelle. Asiakkaani voittivat erilaisia kilpailuja töilläni ja pääsin asemaan, jossa sain rauhassa viilata lopputuloksia. Sääntö: ”Viimeiset 10 prosenttia lopputuloksesta edellyttävät 50 prosentin työpanoksen” sopii usein myös valokuvaukseen – ja työ tekijäänsä kiittää.

Olen sittemmin kouluttautunut ammattivalokuvaajaksi. Toimin valokuvauksen ja kuvankäsittelyn opettajana eri opistoissa sekä vedän työpajoja eri puolella Suomea. Hankalissakin olosuhteissa otettuun hääpotrettiin pitää saada sävyt sulhasen mustaan ja morsiamen valkoisesta pitää erottua se luonnonvalkoinen pitsi. Nykytekniikalla se onnistuu.

2. Missä vaikutat?
Ennen valintaani liiton hallitukseen kävin naapurikameraseuroissa puhumassa kuvankäsittelystä, raw-kuvauksesta ja erilaisista valotustekniikoista. Sittemmin sekä itse repertuaari että kuljettavat välimatkat ovat kasvaneet. Ensimmäinen tehtäväni SKsL:n hallituksessa olikin koulutusvastaava.

3. Miksi liiton hallituksessa?
Minua lähestyttiin asiassa ennen syksyn 2013 syyskokousta. Olin siitä otettu ja pyrin hoitamaan tehtäväni kunnolla. Pohjoismaisen yhteistyön saralla tapahtuu paljon, homma on mielenkiintoista ja palkitsevaa.

4. Mitä itse kuvaat ja millä?
Edellinen kamerani – Canonin 7D – heitti syksyllä 2013 kaksi kertaa, ensin talviturkin, sitten henkensä. Kunniahimoni kuvauksen suhteen on kasvanut ja 7D:lle oli luontevaa hankkia seuraajaksi 5D Mark III. Käytössäni on myös muutama nopeampi putki.

Toimin osa-aikaisena sanomalehtikuvaajana ja olen oppinut pitämään työstä. Useimmiten ei keikalle lähtiessään tiedä, mitä on menossa – ja missä olosuhteissa – kuvaamaan ja joka keikalta on kuvat saatava. Usvan nousua ei voi odottaa tunteja, se nyt vain on saatava nousemaan heti!

Vapaa-aikani kuvaan melko vaihtelevia aiheita. Liikkeen vangitseminen ja liike-epäterävyys sekä kollaasien rakentaminen ovat suurimpia intohimojani. Viihdyn myös studiossa.

Kuvasin Jääkiekkoliitolle lätkän koti-MM-kisat. Suomen Taitoluisteluliitolle kuvaan kaikki sen järjestämät kansainväliset kisat. Valokuvauksen alalla se onkin suurin rakkauteni.

On ihmeellistä, mitä kaikkea nykytekniikoin voi kuvata ja toteuttaa.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on kengällä läpinäkyvä varjo, jonka voi asemoida eri taustoihin varjoa menettämättä. Oikeanpuoleisessa kuvassa salama valaisee muutoin mustaksi jäävän, vasten aurinkoa otetun kuvan etualan, mutta ei häivytä auringon tekemää uimarin varjoa sävyjen ollessa hallinnassa koko kuva-alalla.

5. Mitä muuta?
Pohjoismaisen yhteistyön edellyttämän työpanoksen kasvamisen johdosta en enää vastaa liiton koulutustarjonnasta, mutta asia on minulle yhä tärkeä.

SKsL on sopinut yhteistyöstä eri opistojen kanssa eri puolella Suomea. SKsL vuokraa opiston atk-luokan kuvankäsittelyohjelmineen käyttöönsä, hoitaa itse ilmoittautumis- yms. -rutiinit ja järjestää jäsenkoulutusta viikonloppuisin.

Toistaiseksi on järjestetty yksittäisten yhden viikonlopun työpajojen (12h) lisäksi myös useasta viikonlopusta koostuvia työpajasarjoja sekä kuvamassojen hallinnasta (Lightroom) että kuvankäsittelystä (Photoshop/Elements).

Luotu paletti on hyvä ja siinä voittavat sekä liitto että ko opisto. Mikäli haluatte järjestää koulutusta seuranne jäsenille ja tiedätte paikkakunnaltanne löytyvän oppilaitoksen, jonka atk-luokasta löytyy kuvankäsittelyohjelmat, ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Liitto hoitaa rutiinit.

Adoben varsin ystävällisen hinnoittelupolitiikan johdosta Photoshop ja Lightroom -paketti löytyy nykyään myös todella monen jäsenen kannettavalta tietokoneelta. Koulutuksen järjestäminen käy täten alati helpommaksi. Riittää, että käytössä on yhteinen tila, videotykki ja valkokangas.

Riippumatta siitä, onko kyseessä oppilaitoksen vai opiskelijan oma kone myös uudemmat Photoshop Elements’in versiot soveltuvat hyvin kuvankäsittelyn perusteiden opiskeluun.

Aiemmin toimin jääkiekon parissa ja minulla oli tapana sanoa: ”Lisää paheita hallille. Nuoriso pois kadulta.” Kaikki eivät siitä tykänneet, mutta ilmaisu on selkeä. Lisää paheita kameraseuroihin. Koulutusasioissa ottakaa yhteys Reino Havumäkeen.
t, Pekka S.

Comments are closed.