Jukka Kosonen, SKsL arvonimi- ja näyttelyvastaava

1. Kuka olet?

Jukka Kosonen, vuosimallia -67. Lähtöisin Savonlinnasta, mutta sukujuuret ovat savolais-karjalaiset. Liekö sukujuurista johtuu, että taiteellinen ja luova olen ollut aina – sekä visuaalisesti, että musiikillisesti. Teatteri ja luova hulluus ovat myös minun juttuni.  Koskaan en ole myöskään haasteita pelännyt ja olen utelias tutkimusmatkailijaluonne sekä avoin uusille asioille. Lienee siksi olen hurahtanut myös geokätköilyn maailmaan, jota suosittelen kaikille valokuvausta harrastaville.

2. Missä vaikutat?

Vuodesta 1996 olen asunut Lappeenrannassa, mutta Saimaan Kameraseuraan liityin vasta 2010. Vuonna 2012 aloitin Saimaan kameraseuran hallituksessa ja 2013-2017 toimin seuran puheenjohtajana. Seuran hallituksessa mukana edelleen. Lisäksi olen myös kahden muun paikallisen ja maakunnallisen yhdistyksen hallituksissa sihteerinä ja tiedottajana.

3. Miksi liiton hallituksessa?

Olen aina ollut kiinnostunut uusista asioista ja suuremmista kokonaisuuksista, joten kameraseuratoiminnan lisäksi halusin nähdä, miltä toiminta näyttää valtakunnallisen kattojärjestön perspektiivistä katsottuna. Kun minua kosiskeltiin 2013 Rauman-teemanäyttelyn yhteydessä mukaan hallitukseen, niin ei hirveästi tarvinnut taivutella. Vuodesta 2018 alkaen, otin sitten vastaan tarjotun Liiton puheenjohtajan pestin, koska koin että minulla olisi vielä jotain annettavaa valtakunnallisen kameraseuratoiminnan hyväksi.

4. Mitä itse kuvaat ja millä?

Valokuvia olen ottanut aina. Lukioaikoina kuvasin jopa filmille, ja kehitin ne myös itse koulun pimiössä. Villeinä nuoruusvuosina tuli sitten tauko jolloin DJ-työt ja musiikki veivät mennessään pitkäksi aikaa. Vuodesta 2005 valokuvaus otti uudestaan niskalenkin ja hankin ensimmäisen Canon digijärkkärini – ja sillä tiellä ollaan edelleen. Suurimmat mielenkiinnonkohteet ovat dokumentaarinen luonto- ympäristö-, katu- ja tapahtumakuvaus sekä abstrakti taidevalokuva ja urban/rural exploring -kuvaus. Elokuusta 2012 lähtien olen pitänyt valokuvapäiväkirjaa Blipfotossa ja minut löytää myös Instagramista.

5. Mitä muuta?

Minusta on ensiarvoisen tärkeää dokumentoida valokuvaamalla jokapäiväistä elämää ja ympäristöä, koska sellaisilla kuvilla on aina ollut ja tulee aina olemaan merkitystä vuosienkin jälkeen. Vaikka nyt elämme valtavan kuvatulvan aikaa, niin hyvät kuvat erottuvat massasta ja jäävät elämään ja kiinnostavat tuleviakin sukupolvia. Tämä on yksi hyvä syy liittyä mukaan kameraseuratoimintaan ja sitä kautta kehittyä itse kuvaajana ja jättää jälkensä ehkä jopa historiaan.

Comments are closed.