Näin haet FIAP-arvonimeä

Päivitetty 11.4.2023

FIAP arvonimien hakemuslomake. Muuta hakemuksen tiedostonimeen oma nimesi.

Vuoden 2023 arvonimihaussa huomioitavaa

Vallitsevan pandemian ja pandemian aiheuttamien Eurooppalaisten postinkulkuvaikeuksien vuoksi ei AFIAP- ja EFIAP- tasoille asetettua printtivaatimusta toistaiseksi noudateta.  

MFIAP haussa, jossa haku on tehty printtikokoelmalla, ei printtejä toimiteta, vaan kokoelma lähetetään sähköisesti korkearesoluutioisina digitaalisina kuvina WeTransfer- ohjelmalla kansallisen yhteyshenkilön kautta.

Kaikissa kysymyksissä voit kääntyä SKsL:n FIAP yhteyshenkilön Petteri Mussalon puoleen: petteri.mussalo (at) sksl.fi tai puh 045 202 1446. Yhteydenotot vain sähköpostilla tai puhelimitse iltaisin. 

 1. Arvonimiä voidaan myöntää vain Suomen Kameraseurojen liiton jäsenjärjestöjen jäsenille. Ilmoita hakemuslomaketta toimittaessasi kameraseura, jonka jäsen olet.
 2. Yksityiskohtaiset aikataulut ja osoitteet julkaistaan vuosittain omalla sivullaan
 3. Hanki itsellesi valokuvaajan kortti Lifecard ja käyttäjänumero (Fotographers profile, FP) FIAPin sivuilta. Korttia ja numeroita käytetään kuvaajan tunnistamiseen. Ensimmäinen maksullinen kortti haetaan itsepalvelutoiminnoin FIAPin sivuilta https://www.myfiap.net/user/register/fp
 4. Seuraa ilmoittelua hakuaikataulusta. Nykyisin hakuaikamme on syksyllä ja hakemustemme tulee olla yhteyshenkilöllä 31.8.2023 mennessä. 
 5. Maksa säädetyt maksut liiton tilille Nordea FI74 1154 3000 115952. Liitto huolehtii maksuista FIAPille. Vuoden 2023 arvonimien käsittelymaksu on 150 euroa kaikilla arvonimitasoilla. Maksun avulla peritään toiminnasta aiheutuvat kulut.
 6. Täytä hakemuslomake huolellisesti ajantasaiselle lomakkeelle. Vanhat ja väärät lomakkeet palautetaan hakijalle korjattaviksi ja pahimmillaan hidastavat koko hakuprosessia. Oikea hakemuslomake löytyy sivun alusta. Muuta hakemuslomakkeen mitä arvonimeä haet ja oma nimesi mutta säilytä seuraava muoto. EFIAP_Gold_246_Etunimi_Sukunimi.xls
 7. Kirjatessasi läpäisyjä lomakkeelle, huomioi tarkasti se, että diplomiin kirjattu päivämäärä on oltava aikaisemmin, kuin läpäisyn myöntäneessä näyttelyssä on tuomarointi tehty. Rajatapaukset saattavat aiheuttaa viivästyksiä. Tämä koskee esimerkiksi EFIAP (vaaditaan AFIAP), EFIAP b,s,g ja p (vaaditaan EFIAP) sekä EFIAP D1,2, ja 3 (vaaditaan EFIAP P tai 1.1.2015 myöhäisempi huomioiden)
 8. Toimita hakemuslomake kansainvälisten asioiden yhteyshenkilölle, mukaan kuvattu tai skannattu allekirjoitussivu B.
 9. Toimita hakemukseen liitettävät kuvat kansainvälisten asioiden yhteyshenkilölle WeTransfer- ohjelmalla. Kuvien resoluution tulee olla mahdollisimman suuri, pitkä sivu vähintään 3600 px. Nimeä kuvat 246_Etunimi_Sukunimi_Kuvan nimi. Huomaa kuvatiedostoja nimetessäsi, että skandinaaviset aakkoset ja erikoismerkit aiheuttavat lisätyötä tietoja siirrettäessä FIAPin käsittelyyn.
 10. Odottele rauhassa kuittausta eteenpäin lähetettävästä hakemuksesta tai lisäohjeita hakemuksen täydentämiseksi ja korjaamiseksi.
 11. Hakijoille jaetaan tietoa hakumenettelyn etenemeisestä.
 12. Saamme tiedon hyväksytyistä arvonimistämme marraskuun puolivälin paikkeilla.
 13. Samaan aikaan FIAPin asiointiportaalista MyFIAP tulee ilmoitus Lifecard- tietojen päivityksestä. Kuittaa ilmoitus palvelussa.
 14. Diplomit ja pinssit jaetaan teemanäyttelyn avajaisten yhteydessä marraskuussa. Niille, jota eivät pääse paikalle, toimitetaan ne postitse.

FIAPin arvonimijärjestelmä koostuu seuraavista vaatimuksista vielä vuoden 2023 haussa, muutoksia on tulossa aikaisintaan 2025, uudet säännöt käsitellään FIAPin maailmankokouksessa 2024.

 1. Hakemukseen liitetään FIAPin arkistoon toimitettavaksi määrätty määrä riittävän erilaista kuvaajan taitoja ja kehittymistä kuvaavia kuvia.
 2. Huomaa, että kiertonäyttely lasketaan tässä yhteydessä yhdeksi näyttelyksi.  
 3. Kuvia, jotka on liitetty aiempiin hakemuksiin, ei voida liittää mukaan.
 4. Seuraavalle tasolle voi siirtyä vuoden kuluttua edellisen arvonimen diplomin päivämäärän jälkeen.
 5. Kuvien ja pisteiden määrä nollautuu kolmesti uran aikana. Uudet pisteet alkavat näyttelyissä, joiden tuomarointipäivämäärä on arvonimen allekirjoituspäivän jälkeen.

Ei enää ”No title” -kuvia

Sekaannuksien ja väärinkäytösten välttämiseksi FIAP:n näyttelyissä ei ole enää hyväksyttävää käyttää kuvia nimettöminä. ”No title” ei siis enää riitä kuvan nimeksi eikä tällaisia nimettömien kuvien hyväksyntöjä enää jatkossa oteta huomioon arvonimiä haettaessa.

Jokaisella kuvalla on oltava nimi. Kahdella eri kuvalla ei saa olla täysin samaa nimeä. Kuvat pitää erotella toisistaan vähintään järjestysluvulla (esimerkiksi Winter, Winter 2, Winter 3 jne.).

Jos olet vahingossa vaihtanut näyttelyihin lähettämäsi kuvan nimeä ja kuvalla on hyväksyntöjä kahdella eri nimellä, kirjoita arvonimikaavakkeeseen näyttelyssä käytetyn nimen perään sulkuihin toinenkin nimi (kaikki käyttämäsi tämän kuvan nimet), esimerkiksi Winter (= Winter river = Winter landscape).

Tahattomasta virheestä ei rangaista, mutta tahallinen teko voi johtaa arvonimen menetykseen. Tiedota näistä virheistä aina selkeästi myös FIAP-yhteyshenkilölle, jotta tämä osaa pahoitella virheitä FIAP:lle.

Kaikissa kysymyksissä voit kääntyä SKsL:n FIAP yhteyshenkilön Petteri Mussalon puoleen: petteri.mussalo (at) sksl.fi tai puh 045 202 1446. Yhteydenotot sähköpostilla tai puhelimitse iltaisin. Sosiaalisen median yhteydenottoja Facebookissa ja muilla alustoilla ei varmuudella huomioida.

Comments are closed.