Yki Hytönen

1. Kuka olet?

Yki Hytönen. Toimin tutkijana vapaana tutkijana ja valokuva-alan kouluttajana.

2. Missä vaikutat?

Liityin helsinkiläiseen Kameraseura ry:een 2006. Löysin seurasta ensi kertaa samanmielisten yhteisön, ihmisiä, jotka jakoivat saman intohimon valokuvaukseen. Niinpä jo ensimmäisen jäsenyysvuoden aikana tuli mieleen, että voisi jotenkin olla avuksi. Olen vetänyt seuran Opintokerhoa ja kansainväliseen ystävyysseuratoimintaan keskittynyttä Berliini-ryhmää. Olin myös mukana Lauantaikamerat-kerhon vetoryhmässä pari vuotta. Seuran hallituksessa olen 2010-luvulla toiminut neljä vuotta sihteerinä ja vuoden puheenjohtajana. SKsL:n hallituksessa olen ollut vuodesta 2013 tiedotusvastaavana. Kursseja ja luentoja olen pitänyt eri kameraseuroissa ja työväenopistoissa.

3. Miksi liiton hallituksessa?

Digitalisaatio on nopeasti lisännyt valokuvauksen harrastamista. Internet ja viime vuosina erityisesti sosiaalinen media ovat lisäksi tuoneet harrastajien ulottuville paljon uusia mahdollisuuksia. Tekninen kehitys on tuonut uusia tapoja työskennellä itsenäisesti valokuvan parissa ja luonut uusia yhteydenpitotapoja harrastajien välille. Näin se haastaa perinteisen kameraseuratoiminnan. Kameraseurat ovat vastanneet antamalla eväitä teknisen kehityksen haltuunottoon. Niiden on lisäksi pystyttävä kertomaan kasvaville harrastajajoukoille, miksi kannattaa etsiä harrastajia myös nettiä pidemmältä, kerhohuoneelta. Mitä harrastajayhteisö pystyy tarjoamaan digikuvaajalle? Kameraseuroja on aina perustettu, koska niiden avulla voidaan saavuttaa jotain, mihin kukaan ei yksin pysty. Uskon että teknisen kehityksen rikastuttava vaikutus tulee entistä enemmän näkymään myös kameraseurojen toimintakulttuurissa, kun kameraseurat miettivät, miten ne toteuttavat tarpeen vaatimaa perustehtäväänsä muuttuvassa maailmassa. SKsL:lla voi maamme kameraseurojen yhdyselimenä olla merkittävä rooli tässä kehityksessä, ja tässä murrosajan työssä haluan olla mukana auttamassa.

4. Mitä itse kuvaat ja millä?

Olen harrastanut valokuvausta vuodesta 2005 lähtien. Lähtökohtani on aina ollut kuva ja itseilmaisu valokuvalla, ei niinkään teknisen täydellisyyden tavoittelu. Innoitun asioiden näkemisestä ja löytämisestä sieltä, missä kuljen. Kuvaan asioita, jotka saavat innostumaan, vaikken aina tietäisi, miksi jokin aihe sytyttää. Useimmiten suuntaan kameran tilanteisiin, kaupunkiympäristöihin, asioihin, joissa ihmisen ja luonnon kohtaaminen näkyy. Kalustonani ovat Canonin järkkärit, joista nykyään kuvaan lähinnä 5DMarkII:lla, ja muutama putki.

5. Mitä muuta?

Jonkin verran olen osallistunut yhteisnäyttelyihin lähinnä Kameraseura ry:ssä, toteuttanut toistaiseksi yhden yksityisnäyttelyn, ja toimin kilpailusihteerinä, kun Kameraseura järjesti liiton kevätnäyttelyn 2011. Olen taustoiltani historiantutkija, ja valokuvausta harrastaessa olen kiinnostunut myös valokuvauksen historiasta. Tykkään valokuvien pohdiskelusta.

Comments are closed.